Reitan

Reitan
Blodbadsteinen på Reitan. Bilde: Martin Hagen Ring 

‌Det finnes ikke bare tauklatring på Ørland. Det har også pussets frem flere buldreproblem. Martin Hagen Ring har vært ledende i dette arbeid i området rundt Brekstad og Bjugn.

Om Reitan

Reitan er en velkjennt utgangspunkt for tur på Ørlandet. På området mellom Reitan næringspark og Rusaset ligger flere små klipper og steiner hvor det er mulighet for både buldring og kortere tau ruter. Den røde sandsteinen i konglomeratet gjør at steintypen er ganske eksotisk og unik, sett med norske øyne. Dessverre er steinkvaliteten noe skuffende med mye løse og skarpe steiner, men innimellom finnes partier med stein av god kvalitet. Grunneierforhold er ikke avklart her, så ikke gjør noen større inngrep uten å ha klarert med grunneier først.

Historie

Reitan ble oppdaget sommeren 2013, etter tips om store steinblokker nedenfor Dugurdskammen. Det fantes spor etter tidligere klatring i området da. Begeistringen var stor når de første blokkene ble funnet. Utvikleren hadde nettopp oppdaget klatring, men manglet både klatreutstyr og erfaring. Utviklingen av feltet har foregått i to omganger; i 2013 ble ca. 15 buldreproblemene pusset og gått, og i 2020 ble ca. ti nye buldreproblemer pusset frem. Det er potensiale for mange flere linjer ved Dugurdskammen, både enkle og harde. Flere buldreområder finnes muligen lengre øst mot Rusaset som alle venter på å bli oppdaget...

Hvis det er fottur i området du ønsker kan du med utgangspunkt fra Reitan gå videre mot gapahuken ved Grønnlivatnet, "Linken", Klakken travbane, Ormlia, Fjellheimen og hele veien til Osplikammen og toppen av Nypen. Det er meget flott turterreng og anbefales året rundt, også på lengdski vinterstid.

Flere av de første problemene ble klatret med et liggeunderlag fra Mammut som crashpad. Heldigvis ble det ingen stygge fall. - Martin Hagen Ring