Ursfjellet - Solveggen (gratis)

Ursfjellet - Solveggen (gratis)
Solveggen i kveldssol

Sektor for kurs, nybegynnere og familier

💡
7 ruter, grad 4- til 4+, bolt. Ankere for rapell

Historie

Sommeren 2019 startet Ørland Klatreklubb opp sin kursvirksomhet utendørs. Det trengtes da et felt for kurs, nybegynnere og for familie klatring og de første rutene på Solveggen boltedes. Solveggen har syv ruter på grad 4– til 4+ og maks lengde her er 15 meter. Klippveggen er en blandning av sva og svagt vertikal klippe. På en klipphylle ovenfor veggen finnes et anker for rapell som kan brukes for å etablere topptau på nesten alle ruter. Hvis du ska rapellere ned må du bygge rapellfeste selv og du må således beherske dette!

Du når dette anker ved å følge en gresshylle som kan sees heilt til høyre på bildet under. Observere at gresshyllen kan være glatt etter regn. Alle ruter er tett boltet og er perfekt for nybegynneren som ønsker å bli bedre på ledklatring eller for familier som ønsker å klatre på topptau. Alle ruter har snufester med ringer i toppen med unntak fra "Solsikke" som kun har bolter på standplass. Det finnes og et anker på bakken som kan brukes for å trene rapell teknikk eller treing av toppanker.

Solveggen er vestvendt og har sol fra 10-18 sommerstid og er et perfekt sted for klatretur med barn og familie. Venstre del av veggen kan være våt noen dager etter regn men tørker kjappt ved pent vær og noen timer med sol. Solveggen brukes ofte ved kurs av Ørland Klatreklubb. Følg gjerne klubben på Facebook eller sjekke her for å se når det planeres utekurs.


Parkering og anmarsj

Bygda Vallersund ligger 30km fra Brekstad. Kjør FV 710 fra Brekstad mot Bjugn og siden FV 721 mot Vallersund og parkere ved samfunnshuset Folkvang. Parker kun på en grusparkering merket «P» på kartet, til venstre for samfunnshuset, etter et ønske fra det lokale bygdelaget. Følg stien på høyre side for samfunnshuset i 150 meter til den svinger høyre. Her tar du av til venstre inn på en mindre sti som tar deg mot klatringen. Fortsett på stien lengs skogskanten, forbi en rygg (gå ikke opp den) og når stien svenger mot høyre vil du se Solveggen.


Fra venstre:

Solsikke 4+ RK og FG: Mattias Mattisson 2022

Denne rute er tenkt for klatrekurs for å trene multipitch klatring ved å bruke den midterste standplassen (valgfritt). Anker har kun bolter og ikke ringer på standplassene. Hvis du ikke ønsker å returnere fra toppen (ved å bygge egen standplass) anbefales å lede helt frem til høyre anker i toppen å returnere til fots ned via gresshylle i høyrekanten. Topptauing fra Solsikke er ikke anbefalt hvis det er folk på andre ruter i Solveggen grunnet risk for pendelfall .

Solstråle 4+

Vertikal klatring på små hyller og opptak.

Solstikk 4+

Vertikal klatring på små hyller og opptak.

Solbriller 4

Sva med små opptak.

Solbrent 4

Sva med små opptak.

Solfaktor 4+

Sva med et atletisk opptak

Solbærtoddy 4

Mindre bratt rute med små partier med sva og opptak

Disse seks ruter slutter alle i den øvre delen av veggen men ingen rute går heilt opp. Alle ruter har snuanker med ringer.

RK: Stian Ugelstad, Viggo Andresen og Mattias Mattisson sommeren 2019. FG: Stian Ugelstad