Klatrefører for Ørland og omegn

Klatrefører for Ørland og omegn

Klatrefører for Ørland og omegn
Jeg ønsker formidle gleden av å klatre ute i min region, Ørland og omegn, der det finnes mange flotte naturopplevelser å oppdage. Takk for at just DU støtter utveklingen av denne fører og inspirerer meg til å fortsette mitt arbeid med å gjøre den ennå bedre. Velkommen til Ørlandet!

Om føreren

"Climb Ørland - Klatring på Ørland og omegn" er en klatrefører for yttre Fosen og da spesiellt Ørland og omegn. Målet for projektet er å dokumentere og kartlegge klatring i regionen og gjøre dette tilgjengelig. Projektet startede 2019 da jeg ga ut en gratis fører som PDF-fil. Grunnet den økende mengden ruter i området, behov av fornyelse og et eget ønske om et format som bedre passet ulike plattformer ble nettstedet Climb Ørland skapt. Dette vil underlette administrasjon etter hvert som inneholdet blir større. Da jeg har et brinnende interesse for IT, homelab og selfhosting blev valget enkelt; et eget system som kjøres på min egen server. Initiativet til føreren er mitt eget og projektet er helt uavhengig.

Climb Ørland opplyser om klatring som er etablert i regionen. Det er alltid og kun rutekreatøren sitt ansvar å sjekke at grunneieravtale er på plass før ingrep i naturen gjøres. Climb Ørland kan ikke holdes til svars for dette.

For 79kr per år (motsvarer 3st 1.5l Pepsi Max) får du en aktiv førare på nett som vil bli oppdatert og forbedres med ujevne mellomrum og etter hvert som nye ruter og sektorer blir til eller kompletterende informasjon oppdages. Intekterne dekker (forhåpentligvis på sikt) utgifter som jeg, som webdesigner og forfatter av hjemmesiden har; strøm, drift av servers og annet IT utstyr 24/7 og 365, kjøp av domenenavn, oppgradering av utstyr, fiber ets. Hvis du ønsker å vite hvor mye jobb det er å skapa og administrere en hjemmeside er du velkommen å ta kontakt før en prat =).

Nye ruter og bulder i regionen, kompletterende informasjon på eksisterende ruter eller feedback på publikasjonen kan sendes på mail eller gjennom å ta kontakt på Facebook. Send en beskrivelse av ruten og gjerne bilder i så høy kvalitet som mulig. Vi er også meget intressert i historien runt eldre ruter i regionen og ønsker gjerne å komme i kontakt med personer som kjenner den eldre historien.

Det ligger mye arbeid bak føreren og det ikke er lov å kopiere eller republisere bilder, tekst eller noe annet material fra føreren/hjemmesiden ihht norsk lov (åndsverkloven) uten spesifik og dokumentert tillatelse. Dette gjelder og screenshots av føreren.

Hvis du ønsker bruke informasjon eller bilder fra føreren venligst kontakta Climb Ørland på mail eller Facebook. Føreren, bilder, tekst og alt innhold er Copyright © Climb Ørland / Mattias Mattisson hvis ikke annet angis.


Om forfatteren

Jeg heter Mattias Mattisson og er ursprunglig fra Sverige men har Ørlandet som mitt hjem er siden flere år. Under mange år har jeg bedrivet et bratt friluftsliv og spendert mye tid i alperne og rundtom i Norge, både sommer og vinterstid. Etter flere år i arbete innenfor fjell og breføring, klatrekurser, caving og turer til fots arbeider jeg nå innenfor tilkomstteknikk som sikringsleder med Vertikal Service som arbeidsgivere.

Arbeid med tilkomstteknikk offshore. Bilde: Rune Krogh, Beyond Limits

Jeg bruker mye tid på å utvikle det lokale klatremiljøet på Ørlandet hvert år. Det omfatter renskning, bolting, leting etter nye klatremuligheter og delta i ideelt arbeid i klubb sammenheng. Jeg er aktiv innenfor klatring og kursvirksomhet gjennom Ørland Klatreklubb og har fem sertifikat som instruktør innenfor klatring inndørs og utendørs.


Takk!

Jeg ønsker å rette et stort takk til Sveinung Råheim for inspirasjon og mange tips til denne fører og for bruk av fonten med klatresymboler som han tatt frem. Sveinung har under mange år gjort ett gediget arbeid med å utvikle klatreførere for blandt annet Bodø og omegn, Rana, Sila og Valdres. I tillegg har han førere for vinter og is-klatring runtom i Norge som f.eks Bodø, Hemsedal, Troms å Hallingdal. Du vil finne hans ulike førere på nettstedet isklatring.no.

Takk til Martin Hagen Ring, for bilder og informasjon om buldringen på Reitan og Karlsenget.

Takk til alle som bidratt med bilder; Lene Pedersen - 330 skvadron Ørland, Renate Robertsen, Stian Ugelstad, Pål O. Stamnes, Kristian Hollevik, Børge Stokke Nikolaisen, Martin Hagen Ring med flere.

Nettstedet og server bruker fri, gratis programvare og mange løsninger er Open Source. Takk til utviklerne av Ghost CMS, Docker, OpenMediaVault, Portainer, Proxmox, GIMP og Matomo.

Kos deg med klatring på Ørlandet. Hang loose, but stay safe!